De mai bine de 10 ani românii au posibilitatea de a-și cumpăra o casă printr-un credit garantat de la stat, „Prima Casă” devenit un concept cunoscut de multă lume. S-a transformat în „Noua Casă” de anul trecut, dar în mare este același program.
Programul Noua Casă 2021 este în plină desfășurare, așa că nu puțini dintre cei care vor să-și cumpere o casă se gândesc la programul de garantare guvernamental.
Evident, indiferent dacă ar exista sau nu programul prin care zeci de mii de români și-au cumpărat în fiecare an o casă de mai bine de un deceniu, pe piață va exista mereu și alternativa creditelor ipotecare clasice oferite de bănci.
Noua Casă pare mai simplu de accesat decât creditul ipotecar
Cu siguranță, alegerea uneia dintre variante va conta și în funcție de tipul de imobil vizat. Ambele variante de creditare se intersectează pe anumite segmente, dar fiecare dintre ele prezintă avantaje și dezavantaje, oportunități și provocări.
Din start un avantaj al programului guvernamental este acela că diferențele dintre ofertele puse la bătaie de băncile participante la program sunt relativ mici. Nu nesemnificative, nici de neluat în seamă. O analiză atentă a ofertelor vă poate scuti de câteva sute de lei la capitolul costuri lunare, o dată ce începe perioada de rambursare.
This is H3 Heading
Continually evolve open-source systems for highly efficient deliverables. Seamlessly extend dynamic content vis-a-vis reliable meta-services. Assertively underwhelm 24/365 methods of empowerment via strategic web-readiness. Competently architect strategic human capital before extensible growth strategies. Dramatically extend bricks-and-clicks bandwidth via market-driven human capital.
În cazul ofertelor de credit ipotecar fără garantare de la stat, o analiză minuțioasă a ofertelor este obligatorie din punctul nostru de vedere.
Condițiile de creditare diferă de la bancă la bancă, valoarea avansului minim variază de asemenea foarte mult, perioada în care dobânda este fixă și apoi devine variabilă diferă și ea, în timp ce în cazul Noii Case rămâne variabilă pe întreaga perioadă de rambursare.
Sunt mult mai multe aspecte la care trebuie să fiți atenți pentru ca la final să puteți face un calcul al costurilor pe care trebuie să le acoperiți. Nu în ideea că trebuie să fiți atenți la ce oferă băncile, ci la modul în care vă veți calcula costurile lunare la care vă veți angaja o dată cu semnarea contractului de creditare. Evident, băncile vă vor oferi și un desfășurător al sumelor ce vor trebui rambursate și în cazul programului Noua Casă, cât și în cazul creditelor ipotecare, dar puteți vedea exemple de plată pe site-urile băncilor înainte de a ajunge la sediile și filialele lor fără să aveți parte de surprize.
Analizați toate variantele, alegeți cele mai bune alternative pentru voi și apoi mergeți la bancă. Vă va scuti de multe drumuri între bănci.
Noua Casă 2021 – limite de creditare, costuri, condiții
Creditul Noua Casă oferă două variante de creditare, pentru care diferă plafonul maxim de garantare și avansul ce trebui achitat.
Prima variantă este aceea de accesa un credit pentru un imobil de până la 70.000 de euro, pentru care cumpărătorul va trebui să asigure un avans de 5%, iar cea de a doua variantă este cea unui credit pentru un imobil de până la 140.000 de euro, pentru care este nevoie de plata unui avans de 15%.
La capitolul costuri obligatorii cu Noua Casă, pentru ambele variante este nevoie și de constituirea unui Depozit Colateral, care reprezintă contravaloarea a 3 rate de dobândă.
În dobândă va fi inclusă valoarea IRCC (Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor), la care se adaugă maximum 2%, marja băncii. După cum vă arătam și în articolul care viza ofertele celor mai populare cinci bănci din România, IRCC era undeva la 1,67%.
Tot în lista de costuri obligatorii, intră și comisionul anual de garantare către FNGCIMM, de 0,3%, stabilit anual de MFP și calculat la sold. Pentru locuințele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.